4 οργανώσεις ενώσαμε τις δυνάμεις μας σ’ ένα κοινό όραμα

& μέσα από διάφορες ευτυχείς συγκυρίες βρεθήκαμε

#diplasou

Το Thessaloniki Pride ιδρύθηκε το 2012, όταν η LGBTI κοινότητα της Θεσσαλονίκης αισθάνθηκε δυνατή και σίγουρη για τη διοργάνωση ενός φεστιβάλ LGBTI υπερηφάνειας στην πόλη. Μετά τη μαζική συμμετοχή και τη μεγάλη επιτυχία του 1ου Thessaloniki Pride η οργάνωση στράφηκε εκτός από την διοργάνωση του ετήσιου Φεστιβάλ κάθε Ιούνιο και σε άλλες δράσεις σε διάφορους τομείς με σκοπό την περαιτέρω ορατότητα και ενδυνάμωση της τοπικής LGBTI κοινότητας, όπως εικαστικές εκθέσεις, επιμορφωτικά σεμινάρια, ενημερωτικές εκπομπές, προγράμματα νεανικής κινητικότητας και πολιτική θεσμικής πίεσης (lobbying) και παρέμβασης. Συνεργάζεται με κολέγια και σχολεία της περιοχής για την ενημέρωση και καταπολέμηση του ομο/τρανσφοβικού σχολικού εκφοβισμού κι επιδίδεται στην αντιμετώπιση του κηρύγματος μίσους κατά των LGBT ανθρώπων μέσω της δικαστικής οδού. Επιπλέον το Thessaloniki Pride είναι ενεργό στη δικτύωση με άλλες LGBTI οργανώσεις σε επίπεδο εθνικό, διαβαλκανικό κι ευρωπαϊκό καθώς και στην ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών.
 Η ΟΛΚΕ ιδρύθηκε το 2004 με βασικούς σκοπούς:
– Την αλληλοαποδοχή, αλληλοϋποστήριξη και ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των ΛΟΑΤ ατόμων ανεξάρτητα από το φύλο, την εθνική, πολιτισμική, θρησκευτική προέλευση, την γλώσσα, την ηλικία, την κατάστασης υγείας, τη σωματική κατάσταση ή άλλο γνώρισμα.
 – Την προάσπιση, διεκδίκηση και προώθηση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων των ΛΟΑΤ ατόμων και η καταπολέμηση των προκαταλήψεων, των στερεοτύπων, του στιγματισμού και του κοινωνικού αποκλεισμού σε βάρος τους.
 – Την κοινωνική και ψυχολογική ευαισθητοποίηση, και στήριξη των ΛΟΑΤ ατόμων στην κατεύθυνση της ανάπτυξης του αυτοσεβασμού της αυτοεκτίμησης και της ενδυνάμωσης
 – Την  ευαισθητοποίηση και ενημέρωση της κοινής γνώμης, της οικογένειας, των θεσμών, των οργανωμένων ή μη φορέων και της κοινωνίας γενικότερα σε θέματα σεξουαλικότητας, ταυτότητας, κοινωνικού φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού και  σεξουαλικής υγείας.
Το Athens Pride είναι μια εξ’ ολοκλήρου εθελοντική, μη- κερδοσκοπική εταιρεία, που λειτουργεί στο πλαίσιο του Ελληνικού Αστικού Κώδικα από το 2006. Πρωταρχικός της στόχος αποτελεί η οργάνωση του ετήσιου Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Αθήνας – Athens Pride και της Παρέλασης Υπερηφάνειας. Επιπρόσθετα, το Athens Pride πραγματοποιεί πολιτιστικές, κοινωνικές και πολιτικές εκδηλώσεις κατά την διάρκεια της χρονιάς, είτε μόνο του, είτε σε συνεργασία με άλλες οργανώσεις.
Ο σκοπός του Athens Pride είναι να μεγιστοποιήσει την ορατότητα των LGBT ατόμων στην ελληνική κοινωνία, και μ’ αυτό τον τρόπο παράλληλα να προωθήσει και εξελίξει τα δικαιώματα και τις διεκδικήσεις τους. Το Athens Pride, δια μέσου του Προγράμματος Εθελοντισμού του, συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση και την συμπαράσταση των LGBT νέων.
Το Athens Pride παρέχει μια ελεύθερη δημόσια πλατφόρμα για όλες τις οργανώσεις της LGBTQI κοινότητας, με στόχο την προβολή των σκοπών, δράσεων και συγκεκριμένων διεκδικήσεων τους. Η πλατφόρμα αυτή περιλαμβάνει και ΜΚΟ για τα ανθρώπινα δικαιώματα και της κοινωνίας των πολιτών, πολιτικά κόμματα καθώς και ενταγμένες πολιτιστικές ομάδες. Επίσης, το Athens Pride φιλοξενεί οργανώσεις για την υγεία, οι οποίες προσφέρουν ζωτικής σημασίας πληροφορίες, όπως επίσης και δωρεάν επιτόπιο τεστ για τον ιό του HIV και για άλλα ΣΜΝ.
Το πρώτο Athens Pride πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2005. Διάφορες εκδηλώσεις υπερηφάνειας είχαν διεξαχθεί στην πόλη από τα μέσα της δεκαετίας του ’80, ωστόσο το Athens Pride του 2005 σηματοδότησε την πρώτη Παρέλαση Υπερηφάνειας μέσα στο κέντρο της πόλης, η οποία πέρασε έξω από το Ελληνικό Κοινοβούλιο στο φως της ημέρας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις 500 άτομα συμμετείχαν σε εκείνη την εκδήλωση.
Από το 2005, το Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Athens Pride εκθετικά μεγαλώνει σε μέγεθος μαζί με την αυξανόμενη αναγνώριση και σεβασμό του από την Ελληνική κοινωνία. Εκτιμάται μάλιστα ότι 20,000 ενήλικες και παιδιά όλων των ηλικιών και ταυτοτήτων συμμετείχαν στο 10ο Athens Pride, στις 14 Ιουνίου του 2014.
Η “Θετική Φωνή” είναι ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος. Ιδρύθηκε το 2009 με σκοπό την προάσπιση των δικαιωμάτων των ανθρώπων που ζουν με τον ιό HIV, την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του HIV/AIDS, καθώς και τον περιορισμό των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεών του στην Ελλάδα. Η “Θετική Φωνή” αγωνίζεται για την εξασφάλιση καλύτερων πρακτικών πρόληψης και ενημέρωσης, καθώς και καλύτερων υπηρεσιών περίθαλψης και κοινωνικής μέριμνας των ανθρώπων που ζουν με HIV/AIDS αλλά και των ευάλωτων στον HIV κοινωνικών ομάδων. Παράλληλα εργάζεται για την κοινωνική αποδοχή, αλληλεγγύη και υποστήριξη των ομάδων αυτών με σκοπό να γίνουν σεβαστά τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματά τους.

Η Διοικούσα Επιτροπή του Προγράμματος

Θάνος Βλαχογιάννης

Μέλος

Ο Θάνος Βλαχογιάννης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα το 1980. Είναι απόφοιτος της Οδοντιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στην Θεσσαλονίκη όπου παρέμεινε μετά το πέρας των σπουδών του κι εργάστηκε ως οδοντίατρος για πολλά χρόνια. Στο ενδιάμεσο έζησε για σύντομα χρονικά διαστήματα στη Μαδρίτη και τη Rennes της Γαλλίας. Από νωρίς ασχολήθηκε με τον εθελοντισμό στους τομείς περιβάλλον κι άνθρωποι με αναπηρία. Μία από τις αξέχαστες για αυτόν εμπειρίες είναι η εθελοντική του προσφορά στους Special Olympics στην Αθήνα το 2011 στο τμήμα Healthy Athletes. Η συμμετοχή του στο Brussels Pride ήταν καθοριστική για το coming out του στην οικογένειά του, κάτι που τον οδήγησε και στην ενασχόλησή του με τον LGBT ακτιβισμό που ξεκίνησε το 2012, οπότε κι υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Thessaloniki Pride. To 2014 εγγράφηκε στην ΟΛΚΕ, την Ομοφυλοφιλική Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδας κι εκλέχθηκε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της οργάνωσης. Το 2015 έφερε στην Ελλάδα την διεθνούς εμβέλειας καμπάνια It Gets Better για την εμψύχωση κι ενδυνάμωση της LGBT νεολαίας. Ειδικεύεται σε θέματα επικοινωνίας, είναι ο εκπρόσωπος τύπου του Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Θεσσαλονίκης και ως ανοιχτά γκέι ακτιβιστής εργάζεται για την LGBT ορατότητα στα ελληνικά media και την μετατόπιση της κοινής γνώμης υπέρ των LGBT δικαιωμάτων.

Μαργαρίτα Κοντομιχάλη

Μέλος

Η Μαργαρίτα Κοντομιχάλη είναι Ιστορικός Τέχνης και Αρχαιολόγος (Doctorat και DEA , Universite Lumiere Lyon 2, Γαλλία), με ειδίκευση στην Ιστορία και Αρχαιολογία των Πολιτισμών της Ανατολικής Μεσογείου και της Εγγύς Ανατολής. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με τη διαχείριση έργων, τη συγγραφή προτάσεων, και την εξεύρεση πόρων για ΜΚΟ και φορείς. Τα επαγγελματικά της ενδιαφέροντα αφορούν κοινωνικά ευάλωτους πληθυσμούς, την κοινωνική ένταξη και τη συμμετοχή στα κοινά (citizen engagement). Ως ερευνήτρια, έχει πάρει μέρος σε έρευνες σχετικά με την καταγραφή περιστατικών διάκρισης και ομοφοβίας. Αυτή τη περίοδο εκπαιδεύεται στον συντονισμό ομάδων και στην εκπαίδευση ενηλίκων.

Γιάννος Λιβανός

Mέλος

Ο Γιάννος Λιβανός γεννήθηκε στην Αθήνα το 1976. Είναι νομικός, απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με μεταπτυχιακές σπουδές στο Δημόσιο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο του αυτού Πανεπιστημίου. Την περίοδο 2010-2012 διετέλεσε Γενικός Γραμματέας Νέας Γενιάς στο Υπουργείο Παιδείας χρονικό διάστημα κατά το οποίο σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε το πρώτο κρατικό πρόγραμμα καταπολέμησης των διακρίσεων βάσει του σεξουαλικού προσανατολισμού, συνέχιση και εξέλιξη του οποίου αποτελεί το παρόν πρόγραμμα. Είναι ένας εκ των τριών εμπνευστών της μεγαλύτερης συγκέντρωσης διαμαρτυρίας πολιτών που διοργανώθηκε μέσω διαδικτύου για περιβαλλοντικούς σκοπούς, μετά τη μεγάλη πυρκαγιά στον εθνικό δρυμό της Πάρνηθας τον Ιούλιο του 2007. Είναι ιδρυτικό μέλος του κοινωφελούς οργανισμού “Hellenic Hope” με έδρα το Λονδίνο (2012) και της δεξαμενής σκέψης (Think Tank) «Το Δίκτυο για τη μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη» (2013). Από τον Οκτώβριο του 2014 είναι διευθυντής του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή».

Γιάννης Παπαγιαννόπουλος

Μέλος

Ο Γιάννης Παπαγιαννόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1982. Έχει σπουδάσει Θεωρητική και Πυρηνική Φυσική στο ΕΜΠ και Αστροφυσική στο ΕΚΠΑ. Από το 2003 είναι ο εκδότης του περιοδικού Antivirus και από το 2010 συν-ιδρυτής και διευθυντής της Homoevolution. Απο το 2003 έχει συμμετάσχει εθελοντικά σε πολλές πρωτοβουλίες που αφορούν στην lgbt κοινότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα (bepositive, hivhumanism, κ.α.). Είναι επίσης μέλος του Athens Pride και έχει διατελέσει μέλος της επιτροπής διοργάνωσης για αρκετά χρόνια.

Νάνσυ Παπαθανασίου

Μέλος

Η Νάνσυ Παπαθανασίου είναι Κλινική Ψυχολόγος (Διδακτορικό & Μεταπτυχιακό Δίπλωμα, ΕΚΠΑ), και έχει ειδικευθεί στην διαμεσολάβηση συγκρούσεων και την οργανωτική αλλαγή (MA in Conflict Facilitation & Organizational Change, ProcessWork Institute, Portland, OR, ΗΠΑ, 2004-2007). Από το 2005 είναι ερευνήτρια στην ομάδα AStRA (επιστημονικά υπεύθυνη: καθ. Φρόσω Μόττη). Διδάσκει επικουρικά στο Τμήμα Ψυχολογίας, το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σχολικής Ψυχολογίας και στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Κλινικής Ψυχολογίας. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τις διακρίσεις και την αντίληψή τους, την προσαρμογή και την ψυχική υγεία κοινωνικά ευάλωτων ομάδων, και το θεωρητικό μοντέλο της Αναπτυξιακής Ψυχοπαθολογίας. Άρθρα της έχουν δημοσιευτεί σε διάφορα ελληνικά και διεθνή περιοδικά και βιβλία. Από το 2009 εργάζεται ιδιωτικά ως κλινική ψυχολόγος και εκπαιδεύτρια σε θέματα επίλυσης συγκρούσεων και διαπολιτισμικής μεσολάβησης.

Γνωρίστε την επιστημονική ομάδα του έργου

Νάνσυ Παπαθανασίου

Επιστημονική Υπεύθυνη για την Γραμμή Ψυχολογικής Στήριξης 11528-ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ

Η Νάνσυ Παπαθανασίου είναι Κλινική Ψυχολόγος (Διδακτορικό & Μεταπτυχιακό Δίπλωμα, ΕΚΠΑ), και έχει ειδικευθεί στην διαμεσολάβηση συγκρούσεων και την οργανωτική αλλαγή (MA in Conflict Facilitation & Organizational Change, ProcessWork Institute, Portland, OR, ΗΠΑ, 2004-2007). Από το 2005 είναι ερευνήτρια στην ομάδα AStRA (επιστημονικά υπεύθυνη: καθ. Φρόσω Μόττη). Διδάσκει επικουρικά στο Τμήμα Ψυχολογίας, το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σχολικής Ψυχολογίας και στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Κλινικής Ψυχολογίας. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τις διακρίσεις και την αντίληψή τους, την προσαρμογή και την ψυχική υγεία κοινωνικά ευάλωτων ομάδων, και το θεωρητικό μοντέλο της Αναπτυξιακής Ψυχοπαθολογίας. Άρθρα της έχουν δημοσιευτεί σε διάφορα ελληνικά και διεθνή περιοδικά και βιβλία. Από το 2009 εργάζεται ιδιωτικά ως κλινική ψυχολόγος και εκπαιδεύτρια σε θέματα επίλυσης συγκρούσεων και διαπολιτισμικής μεσολάβησης.

Κλεοπάτρα Οικονομίδου

Διευθύντρια Έργου

Η Κλεοπάτρα Οικονομίδου γεννήθηκε το 1985, μεγάλωσε στον Πειραιά και είναι απόφοιτος της Ιωνιδείου Σχολής. Πτυχιούχος Κοινωνικής Πολιτικής από το ομώνυμο τμήμα της Σχολής Πολιτικών Επιστημών του Παντείου Πανεπιστημίου, με Master στην Πολιτιστική Διαχείριση (ΜΑ) του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού της σχολής Διεθνών Σπουδών, Επικοινωνίας και Πολιτισμού. Πιστοποιημένη από το Harvard Business School & HBX για ζητήματα διοίκησης (προσέγγιση διεργασίας), καθώς και από το Πανεπιστήμιο του Pittsburgh για θέματα ποικιλομορφιάς και συμπεριληπτικότητας με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου στον εργασιακό χώρο. Από το 2017 μέχρι σήμερα, συμμετέχει στον συντονισμό της Ομάδας Οργανισμών του ΑΚΜΑ, ενώ το 2019 ολοκληρώνει τριετή εκπαίδευση στη Βασική Διεργασία Ομάδας του Processwork Hub. Ακόμη, είναι μέλος της ομάδας σύνταξης του LGBTQI+ περιοδικού antivirus. Δραστηριοποιείται στον χώρο της κοινωνίας των πολιτών από το 2012 αναλαμβάνοντας τη διαχείριση, τον συντονισμό και την επικοινωνία έργων, με επίκεντρο τα ανθρώπινα δικαιώματα και τον πολιτισμό. Σήμερα, είναι διευθύντρια του 11528-ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ με το οποίο συνεργάζεται από την αρχή της σύστασής του (2015).

Αλεξάνδρα Βασιλείου

Επιστημονική Συνεργάτιδα - Επόπτρια

Η Αλεξάνδρα Βασιλείου είναι επαγγελματίας του Processwork και εκπαιδεύτρια ενηλίκων. Είναι κάτοχος διδακτορικού (Ph.D.) στην Κοινωνική Ψυχολογία και διπλώματος Process Work. Δραστηριοποιείται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ως ψυχοθεραπεύτρια, εκπαιδεύτρια ενηλίκων, σύμβουλος οργανισμών, καθώς και συντονίστρια σε δράσεις στην κοινότητα (community work). Ως εκπαιδεύτρια ενηλίκων έχει συνεργαστεί με πολυάριθμους φορείς, πανεπιστήμια, ΜΚΟ και οργανισμούς, με εστίαση στην ανάπτυξη δεξιοτήτων στην επίλυση συγκρούσεων, στη διαπολιτισμικότητα, στη δυναμική ομάδας, την περιθωριοποίηση και την επικοινωνία.

Έλενα – Όλγα Χρηστίδη

Επιστημονική Συνεργάτιδα

H Έλενα – Όλγα Χρηστίδη είναι ψυχολόγος, ψυχοθεραπεύτρια και εκπαιδεύτρια ενηλίκων. Σπούδασε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και ολοκληρώνει τις μεταπτυχιακές της σπουδές στη Διαχείριση Κρίσεων Υγείας (Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ).
Είναι η επιστημονικά υπεύθυνη ψυχολόγος της Διεπιστημονικής Ομάδας Διερεύνησης και Πιστοποίησης Θυμάτων Βασανιστηρίων (MKO Mετάδραση). Συντονίζει τις Ομάδες Ενδυνάμωσης Νέων της «Colour Youth - Κοινότητα LGBTQI+ Νέων Αθήνας» κι είναι επόπτρια επαγγελματιών ψυχικής υγείας και εκπαιδεύτρια ατόμων και ομάδων σε ζητήματα σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου. Έπιπλέον, έχει ασχοληθεί με θέματα διακρίσεων και ευαλωτότητας σε διαφορετικά πλαίσια (πρόσφυγες, οροθετικά άτομα, θύματαtrafficking), με ζητήματα διαπολιτισμικότητας και στίγματος στην ψυχική υγεία.

Όλγα Θέμελη

Επιστημονική Συνεργάτιδα

H Θεµελή Όλγα έχει σπουδάσει νοµικά , ψυχολογία και εγκληµατολογία , και είναι διδάκτορας εγκληµατολογίας της Νοµικής Σχολής του Πανεπιστηµίου Αθηνών. Εργάστηκε ως ερευνήτρια στον Τοµέα Κλινικής Ψυχολογίας της Σχολής Ψυχολογίας του Vrije Universiteit Amsterdam και στο µη κυβερνητικό Διεθνή Οργανισµό «Defence for Children International - Section The Netherlands». Επίσης από το 2003 ως το 2007 ήταν Ειδικός Επιστήµονας στον Κύκλο για τα Δικαιώµατα του Παιδιού της Ανεξάρτητης Αρχής «Συνήγορος του Πολίτη». Σήµερα διδάσκει ως λέκτορας εγκληµατολογία και εγκληµατολογική ψυχολογία στο τµήµα Ψυχολογίας της Σχολής
Κοινωνικών Επιστηµών του Πανεπιστηµίου Κρήτης. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται κυρίως στα «δεινά του εγκλεισµού», τις επιπτώσεις της εµπλοκής των ανηλίκων (δραστών και θυµάτων) στο Σύστηµα Ποινικής Δικαιοσύνης και τις παραβιάσεις των δικαιωµάτων των παιδιών.

Γιώργος Κασφίκης

Επιστημονικός Συνεργάτης

Ο Γιώργος Κασφίκης είναι Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, γνωσιακός λογικοθυμικός συμπεριφορικός coach, σεναριογράφος, script doctor και καθηγητής ψυχολογίας και σεναρίου. Είναι πτυχιούχος marketing, ιστορίας της τέχνης και ψυχολογίας από το Αμερικάνικο Κολλέγιο της Ελλάδος ­Deree. Συνέχισε τις σπουδές του σε μεταπτυχιακό επίπεδο πάνω στην Κλινική Ψυχολογία με Γνωσιακή ­Συμπεριφορική κατεύθυνση από το University of Indianapolis και παράλληλα έκανε εκπαίδευση στην ψυχοπαθολογία στην Κλίμακα ΜΚΟ ( Φορέας Ανάπτυξης Ανθρώπινου και Κοινωνικού Κεφαλαίου). Είναι κάτοχος Διπλώματος Life Coaching από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Διπλώματος στο Γνωσιακό ­Συμπεριφορικό Coaching από το Albert Ellis Institute of New York. Ακολούθησε το 2ο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στο Κινηματογραφικό Σενάριο καθώς και Script Doctoring από το Goldsmiths University of London. Έλαβε Δίπλωμα στο Animal Loss Counselling από το Society for Companion Animal Studies in Plymouth. Έχει εργαστεί επί σειρά ετών με ψυχικά ασθενείς και άστεγους, στην Κλίμακα ΜΚΟ. Έχει διδάξει Ψυχολογία και Σενάριο στο Goldsmiths University of London και στο Αμερικάνικο Κολλέγιο της Ελλάδος.

Λίζα Νικολοπούλου

Επιστημονική Συνεργάτιδα

Η Λίζα Νικολοπούλου είναι κλινική ψυχολόγος, επιστημονική υπεύθυνη του Συμβουλευτικού Σταθμού και της Τηλεφωνικής Γραμμής για το AIDS (ΚΕΕΛΠΝΟ), όπου εργάζεται από το 1992. Απόφοιτος της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Πτυχίο και μεταπτυχιακές σπουδές στην Κλινική Ψυχολογία και Ψυχοπαθολογία στο Πανεπιστήμιο Rene Descartes- Paris V (Maitrise- D.E.A.- D.E.S.S.). Έχει περατώσει την εκπαίδευσή της στην Ελληνική Ψυχαναλυτική Εταιρεία. Στο πλαίσιο της συνεχούς εκπαίδευσης έχει ειδικευθεί στην ψυχολογική στήριξη ατόμων και οικογενειών που αντιμετωπίζουν απειλητική για τη ζωή ασθένεια (Μέριμνα). Είναι ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Ψυχαναλυτικών Μελετών για την Εφηβεία «Ο Ένηβος». Στη Γαλλία εργάστηκε σε Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων, σε Ψυχιατρικό Τμήμα Γενικού Νοσοκομείου και σε Τμήμα Τοξικολογικής Ανάνηψης, καθώς και με εφήβους. Έχει εργαστεί, μεταξύ άλλων, στην Εταιρεία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας, στην Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία και στην οργάνωση «Μαζί για το Παιδί». Ως ψυχολόγος έχει διευθύνει ή συμμετάσχει σε ερευνητικά προγράμματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ως πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια ενηλίκων (ΕΚΕΠΙΣ) έχει διδάξει σε προγράμματα κατάρτισης για την ψυχική υγεία. Άρθρα της έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικές και ξένες εκδόσεις. Πρόσφατη έκδοση : Dethiville L., Νικολοπούλου Ε. (2014), Συνομιλώντας για τον D.W. Winnicott και την κλινική του. Εκδόσεις Γαβριηλίδης, σειρά: Γραφές της Ψυχανάλυσης/επιχειρήματα.

Αντώνης Πούλιος

Επιστημονικός Συνεργάτης

Ο Αντώνης Πούλιος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1983. Είναι κλινικός ψυχολόγος, M.Sc. και υποψήφιος διδάκτωρ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Εργάζεται ιδιωτικά ως κλινικός ψυχολόγος και ψυχαναλυτής ενώ έχει εργαστεί ως Επιστημονικός Συντονιστής της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Δυτικών Κυκλάδων της ΕΠΑΨΥ, έχει διδάξει και διδάσκει ως προσκεκλημένος υφηγητής στο ΕΚΠΑ σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά μαθήματα που άπτονται της κλινικής ψυχολογίας, της ψυχανάλυσης, της ψυχοπαθολογίας, της ψυχομετρίας και ψυχοδιαγνωστικής. Έχει επίσης συνεργασία με την ΟΛΚΕ και τη Θετική Φωνή. Είναι ιδρυτικό μέλος και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Κλινικών Ψυχολόγων Ελλάδας και ιδρυτικό μέλος του Ψυχαναλυτικού Συλλόγου Freud – Lacan. Τα επιστημονικά και ερευνητικά του ενδιαφέροντα συμπεριλαμβάνουν ψυχοσωματική, ψυχανάλυση, ψυχολογία της υγείας, σεξουαλικότητα, βία και διακρίσεις.
Email: [email protected]
Linkedin: https://gr.linkedin.com/in/antoniospoulios

Μαριλίνα Αβάνη

Επιστημονική Συνεργάτιδα

Η Μαριλίνα Αβάνη είναι ψυχολόγος, απόφοιτος του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Στην παρούσα φάση, εκπαιδεύεται στη Συνθετική Συστημική Θεραπεία, ενώ έχει μετεκπαιδευτεί για ένα έτος στην Κλινική Ψυχοπαθολογία στην Α’ Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εχει εργαστεί εθελοντικά στο Ψυχιατρικό Τμήμα Εφήβων και Νέων του «Γ.Ν.Α. Γ. Γεννηματάς» ως εκπαιδευόμενη ψυχολόγος και στο Ψ.Ν.Α. «Δαφνί» ως βοηθός ερευνητή σε μελέτη που διεξήχθη σε συνεργασία με την ΕΠΑΨΥ και το Πάντειο Πανεπιστήμιο. Η συγγραφική και ερευνητική της δραστηριότητα αφορά σε θέματα ψυχικής υγείας, καθώς και σύγχρονες προκλήσεις του διαδικτύου. Τέλος, ασχολείται ενεργά με την προάσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και τις διακρίσεις που βιώνουν ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες.

Λήδα Αναγνωστάκη

Επιστημονική Συνεργάτιδα

Η Λήδα Αναγνωστάκη είναι Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια Παιδιών και Εφήβων. Αποφοίτησε από το Πρόγραμμα Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, στη συνέχεια ακολούθησε το μεταπτυχιακό στο Ινστιτούτο Anna Freud του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και διδακτορικό στην Αναπτυξιακή Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Brunel στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ολοκλήρωσε την κλινική εκπαίδευση της Ελληνικής Εταιρείας Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας Παιδιών και Εφήβων, στην οποία είναι σήμερα πλήρες μέλος. Επί σειρά ετών εργάστηκε ως ψυχοθεραπεύτρια στο κέντρο για παιδιά με διάχυτες διαταραχές της ανάπτυξης «Το Περιβολάκι» και παράλληλα δίδασκε με το ΠΔ 407 στο Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τώρα εργάζεται κυρίως ιδιωτικά, ενώ συνεργάζεται στο Πρόγραμμα Πρώιμης Παρέμβασης της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία». Έχει συγγράψει περίπου 10 άρθρα που έχουν δημοσιευτεί σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά βιβλία και περιοδικά.

Ειρήνη Κουτελά

Επιστημονική Συνεργάτιδα

Η Ειρήνη Κουτελά είναι ψυχοθεραπεύτρια, εκπαιδευμένη στη θεραπεία Gestalt, με μεταπτυχιακές σπουδές στην Ψυχολογία (M.S.c. Ψυχολογίας, University of East London). Ξεκίνησε τις ακαδημαϊκές της σπουδές από το τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας (Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών) και ακολούθησε μεταπτυχιακό στη Συγκριτική Λογοτεχνία & τις Δραματουργικές σπουδές (D.E.A., Universite de Stasbourg II-Marc Bloch) και στη Διοίκηση επιχειρήσεων (I-MBA, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών).
Έχει εργαστεί στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, σε επιχειρήσεις και σε ΜΚΟ με κοινωφελή δράση.
Τα τελευταία χρόνια διατηρεί γραφείο στο Παλαιό Φάληρο, όπου και πραγματοποιούνται οι ατομικές συνεδρίες και παράλληλα δραστηριοποιείται στην ψυχολογική στήριξη ασθενών με καρκίνο, τον συντονισμό ομάδων επίγνωσης και τη στήριξη ηλικιωμένων.

Ναταλία Σκουλάκη

Επιστημονική Συνεργάτιδα

Η Ναταλία Σκουλάκη, MSc, είναι Κλινική Ψυχολόγος. Σπούδασε Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Έπειτα, ειδικεύτηκε στην Κλινική Ψυχολογία στο αντίστοιχο τριετές Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, από το οποίο αποφοίτησε με Άριστα. Στην παρούσα φάση, εκπαιδεύεται στη Γνωσιακή-Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεία
στην Εταιρεία Γνωσιακών Συμπεριφοριστικών Σπουδών. Επιπλέον, έχει μετεκπαιδευτεί για ένα έτος στην Κλινική Ψυχοπαθολογία στην Α’ Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην Ψυχοεκπαίδευση και Συμπεριφορική Θεραπεία Οικογένειας στο Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής, καθώς και στην ψυχοδιαγνωστική
αξιολόγηση προσωπικότητας και ψυχοπαθολογίας παιδιών, εφήβων και ενηλίκων σε εξειδικευμένους φορείς. Είναι επιστημονική συνεργάτης του Τμήματος Θεραπειών Ενηλίκων του Ινστιτούτου Έρευνας και Θεραπείας της Συμπεριφοράς, ενώ κατά το παρελθόν έχει ασκήσει κλινικό έργο σε διάφορες δομές ψυχικής υγείας παιδιών, εφήβων και ενηλίκων. Επιπλέον, έχει διδάξει φροντιστηριακά μαθήματα του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ως βοηθός καθηγητή. Η επιστημονική της δραστηριότητα περιλαμβάνει δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά, διεθνή και πανελλήνια συνέδρια. Είναι μέλος του Συλλόγου Κλινικών Ψυχολόγων Ελλάδος. Τέλος, τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα άπτονται του ευρύτερου πεδίου της κλινικής ψυχολογίας και συγκεκριμένα της ψυχοδιαγνωστικής αξιολόγησης και της ψυχοπαθολογίας.

Ευφροσύνη Καραγεώργου

Επιστημονική Συνεργάτιδα

Η Ευφροσύνη Καραγεώργου αποφοίτησε από το τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές στην Κλινική Ψυχολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ως υπότροφος του ΙΚΥ. Έχει παρακολουθήσει μετεκπαιδευτικά προγράμματα, κυρίως ψυχοδυναμικής κατεύθυνσης, που αφορούν την ψυχολογική αξιολόγηση και παρέμβαση, την ψυχοπαθολογία ενηλίκων, εφήβων και παιδιών, την ψυχική υγεία βρεφών και νηπίων. Απέκτησε πιστοποιημένη γνώση της ελληνικής νοηματικής γλώσσας και έχει εργαστεί στο παρελθόν με κωφούς εφήβους και νεαρούς ενήλικες με αναπτυξιακές διαταραχές ή ψυχοσυναισθηματικές δυσκολίες. Επιπλέον, έχει εργαστεί σε δημόσιους φορείς ψυχικής υγείας αναλαμβάνοντας την ψυχοθεραπευτική εργασία παιδιών και ενηλίκων. Το τελευταίο διάστημα εργάζεται σε ιδιωτικές δομές ψυχικής υγείας για παιδιά και έχει αναλάβει συντονίστρια σε ομάδες γονέων. Παράλληλα, είναι επιστημονική συνεργάτης στη τηλεφωνική γραμμή στήριξης 11528-ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ για ανθρώπους που δέχονται διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού ή/και ταυτότητας φύλου, όπως λεσβίες, γκέι, αμφί, τρανς (LGBT+), για τις οικογένειές τους και για εκπαιδευτικούς.

Παναγιώτης Δαμάσκος

Επιστημονικός Συνεργάτης

Ο Παναγιώτης Δαμάσκος είναι Κοινωνιολόγος Υγείας , απόφοιτος της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών Συμπεριφοράς του Πανεπιστημίου Χαϊδελβέργης (Γερμανία) στα Τμήματα Πολιτικής Επιστήμης και Κοινωνιολογίας (MA), με μεταπτυχιακές σπουδές στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής και Ανθρωπολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (Κατεύθυνση: Πρότυπα και Συμπεριφορές Υγείας). Από το 1997 είναι Επιστημονικός Υπεύθυνος του Γραφείου Ψυχοκοινωνικής Στήριξης και Ψυχοθεραπευτικών Παρεμβάσεων για άτομα που ζουν με τον HIV. Έχει εργαστεί ως εξωτερικός επιστημονικός συνεργάτης στο Κέντρο Κοινωνικής Μορφολογίας και Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΕΚΜΟΚΟΠ) του Παντείου Πανεπιστημίου, στον Τομέα Κοινωνιολογίας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και στον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (Αθήνα και Βρυξέλες). Υπήρξε περιφερειακός συντονιστής του Ευρωπαϊκού Δικτύου για την Ανδρική Πορνεία και επιστημονικός υπεύθυνος προγραμμάτων δρόμου για την γυναικεία και την ανδρική πορνεία. Είναι επίσης, επιστημονικός υπεύθυνος και διαχειριστής του ιστοτόπου www.gaysexualhealth.gr. Συμμετείχε ως επιστημονικός υπεύθυνος ή ως στέλεχος σε διάφορα Ευρωπαϊκά Προγράμματα. Έχει συμμετάσχει ως ερευνητής σε προγράμματα και πολυκεντρικές μελέτες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ ως εκπαιδευτής διδάσκει θέματα σεξουαλικής υγείας και hiv, ψυχοκοινωνικής στήριξης οροθετικών ατόμων, μετανάστευσης και υγείας, διαπολιτισμικής επικοινωνίας και διαπολιτισμικής μεσολάβησης. Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικές και ξένες εκδόσεις.