Πρόγραμμα Καταπολέμησης των Διακρίσεων βάσει του Σεξουαλικού Προσανατολισμού της Ταυτότητας Φύλου: Πρόληψη και Παρέμβαση
Δύο Δράσεις Πανελλήνιας Εμβέλειας για την Κοινωνία μας

Με τη συνέργεια τεσσάρων οργανώσεων υλοποιήθηκε την περίοδο 2015-2016 το «Πρόγραμμα καταπολέμησης των διακρίσεων βάσει του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλου: πρόληψη και παρέμβαση». Το Πρόγραμμα αυτό αποτέλεσε συνέχιση και εξέλιξη του προγράμματος «Ζούμε όπως κι εσύ», που σχεδιάστηκε το 2010 και υλοποιήθηκε την περίοδο 2011-2013 από τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.
Το Πρόγραμμα συμβάλλει στην αντιμετώπιση του έντονου προβλήματος των διακρίσεων βάσει του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλου και να αποτελέσει ένα ανάχωμα στο πρωτόγνωρο, ιδιαίτερα ανησυχητικό και διαρκώς αυξανόμενο φαινόμενο των ομοφοβικών και τρανσφοβικών επιθέσεων που καταγράφονται στη χώρα μας.
Στοχεύει στη στήριξη και ενημέρωση της νέας γενιάς, αλλά και στην ενημέρωση και εκπαίδευση της κοινής γνώμης, των γονέων, των δασκάλων, των εκπαιδευτικών και γενικότερα όλων μας, γύρω από θέματα ρητορικής μίσους, ομοφοβίας/τρανσφοβίας, Πρόγραμμα Καταπολέμησης των διακρίσεων βάσει του Σεξουαλικού Προσανατολισμού και της Ταυτότητας Φύλου 11528 – ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ κοινωνικού αποκλεισμού, ενδοσχολικού εκφοβισμού λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού ή/και της ταυτότητας φύλου, αλλά και της διακριτικής αποσιώπησης αυτών.
Έτσι, μετά από αξιολόγηση επανασχεδιάστηκε το Πρόγραμμα και σήμερα λειτουργεί εκ νέου, με καινούργια διοικούσα επιτροπή, επιστημονικό προσωπικό και σε νέο χώρο. Δημιουργήθηκε μία δομή ψυχολογικής στήριξης, το «11528-ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ» και, παράλληλα, σχεδιάστηκε ένα ευρύ φάσμα δράσεων προβολής και ενημέρωσης της μέσης ελληνικής οικογένειας για τα δικαιώματα των ατόμων με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό ή/και ταυτότητα φύλου, μέσω της πανελλήνιας εμβέλειας Καμπάνιας με τίτλο «ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ», που θα λάβει χώρα ανά την επικράτεια πιο δυναμικά τους επόμενους μήνες.

Η τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής στήριξης “11528 – ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ” απευθύνεται σε λεσβίες, γκέι, αμφί, τρανς, τις οικογένειές τους και σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων και από τις 14/06/2016 τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (Αρ. Πρωτ.: 97606/Δ2). Το 11528-ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ απευθύνεται ακόμη σε όποιο άτομο υφίσταται διακρίσεις λόγω ταυτότητας φύλου ή/και σεξουαλικού προσανατολισμού σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινής ζωής, καθώς και σε κάθε άνθρωπο που έχει ερωτήματα σχετικά με το ζήτημα του σεξουαλικού προσανατολισμό ή/και της ταυτότητας και έκφρασης φύλου.

Ταυτόχρονα, υλοποιείται και το 2ο έργο του προγράμματος η Καμπάνια «ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ», που παρεμβαίνει σε επίπεδο πρόληψης και ευαισθητοποίησης. Βασική στόχευση της Καμπάνιας είναι η κοινή γνώμη να εξοικειωθεί με την έννοια της συντροφικότητας μεταξύ ζευγαριών του ίδιου φύλου και να επικοινωνήσει τα συναισθήματα αγάπης, που βιώνουν όλα τα ζευγάρια, την Πρόγραμμα Καταπολέμησης των διακρίσεων βάσει του Σεξουαλικού Προσανατολισμού και της Ταυτότητας Φύλου ανάγκη για αποδοχή από την οικογένεια και τους φίλους και τα χαρακτηριστικά της προοπτικής και της διάρκειας μίας σχέσης. Αυτή την πραγματικότητα βιώνουν πολλά ομόφυλα ζευγάρια σήμερα στη χώρα μας.

Το εγχείρημα αποτελεί μία προσπάθεια αύξησης της ορατότητας του βαθμού αποδοχής των ΛΟΑΤΚΙ+ συμπολιτών μας από το σύνολο της κοινωνίας. Η Καμπάνια «ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ» έρχεται να συμβάλει στην προσπάθεια αφύπνισης και εξοικείωσης της κοινής γνώμης αναφορικά με αυτά τα ζητήματα μέσω των ΜΜΕ, με ημερίδες και δράσεις ανά την επικράτεια, ώστε να επιτευχθεί το δυνατόν μεγαλύτερη διάχυση της ενημέρωσης κυρίως στην περιφέρεια και τις απομακρυσμένες περιοχές, όπου τα κρούσματα είναι πιο έντονα και η αφανής βία πιο βάναυση. Πιστεύουμε ότι μεγάλο μέρος των ομοφοβικών και τρανσφοβικών διακρίσεων οφείλεται στην άγνοια· για το λόγο αυτό στοχεύουμε στην ψύχραιμη ενημέρωση και προβολή των θεμάτων που άπτονται του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλου. Θέλουμε οι εκπαιδευτικοί, αλλά και γενικότερα η κοινωνία, να βρουν συνομιλητές, έναν φορέα που να στέκεται δίπλα τους με επιστημονικότητα, εγκυρότητα και ενσυναίσθηση.

Το Πρόγραμμα έχει την αλληλεγγύη και τη στήριξη των οργανώσεων: “Οικογένειες Ουράνιο Τόξο”, “Queertrans”, “Πολύχρωμο Σχολείο”, “ΛΟΑΤ-ΑμεΑ”, “ThessΔΙΚΤΥΟ”, “Thessaloniki Rainbow Youth”, “Proud Seniors Greece”, “ΑΜΚΕ Κλίμακα” και “Generation 2”.

Φορείς υλοποίησης του προγράμματος είναι η Ομοφυλοφιλική και Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδας (ΟΛΚΕ) και οι οργανώσεις «Thessaloniki Pride», «Athens Pride» και «Θετική Φωνή».


Σήμερα, η Γραμμή Ψυχολογικής Στήριξης “11528 – ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ” λειτουργεί χάρη στη δωρεά από το

Η Καμπάνια “ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ” τον Ιούνιο του 2017 έντυσε έναν συρμό στο Αττικό Μετρό με την ευγενική χορηγία από το


Το 11528 – ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ έχει την ηθική στήριξη του Δήμου Αθηναίων και της Περιφέρειας Αττικής και στο ξεκίνημά του για την περίοδο 2015-2016 χρηματοδοτήθηκε  εξ’ ολοκλήρου από την οργάνωση «αλληλεγγύη-SolidarityNow».

Χορηγοί Επικοινωνίας:

EPTlogo       prwto