Skip to main content

Γραμμή Ψυχολογικής Στήριξης

“11528 – ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ”

Καλώς ήρθατε!

για λεσβίες, γκέι, αμφί, τρανς άτομα, τις οικογένειές τους, για εκπαιδευτικούς
& για κάθε άνθρωπο που έχει ερωτήματα σχετικά με τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα ή/και έκφραση φύλου

Στο 11528 – ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ μπορείς να μιλήσεις ανοιχτά!

Δευτέρα ως Παρασκευή 10:00 – 18:00

    • Νιώθεις ότι δεν σε καταλαβαίνουν και έχεις ανάγκη να μιλήσεις σε κάποια/κάποιον;
    • Σε ελκύει το ίδιο φύλο και νιώθεις κάπως;
    • Σκέφτεσαι να κάνεις coming out;
    • Νιώθεις ότι η σχέση με το σώμα σου δεν σε εκφράζει;
    • Ξεκινάς ή βρίσκεσαι στο στάδιο της μετάβασης* και χρειάζεσαι στήριξη;

*Μετάβαση (transition): Η απόφαση του τρανς ατόμου να ζει ανοιχτά στο επιθυμητό φύλο.

  • Το παιδί σου σε εμπιστεύτηκε και σου μίλησε. Χρειάζεσαι να το μοιραστείς με κάποια ή κάποιον ειδικό;
  • Σου είπε η φίλη σου ότι είναι λεσβία και πως χρειάζεται την στήριξή σου;
  • Ψάχνεις τρόπο να έρθεις πιο κοντά στο παιδί σου;
  • Έκανε η αδελφή σου coming out και θέλεις να εξηγήσεις στους άλλους ότι όλα είναι καλά;

Μπορείς να μας μιλήσεις ανοιχτά για οτιδήποτε σε απασχολεί.

Κατανοούμε πώς αισθάνεσαι τώρα, λίγο πριν σηκώσεις το τηλέφωνο.

11528

ypepth

 

Η Γραμμή 11528 – ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (Αρ.Πρ.: 97606/Δ2, 14-06-2016)

#diplasou όταν ως επιστήμονας :

  • Αναζητάς την έγκυρη και επικαιροποιημένη πληροφόρηση γύρω από θέματα σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου.
  • Θέλεις να μιλήσεις με συνάδελφο και να μοιραστείς την προσέγγισή σου αναφορικά με κάποιο σχετικό περιστατικό.

#diplasou όταν ως εκπαιδευτικός :

  • Θέλεις μία καθοδήγηση στην προσπάθειά σου να διαχειριστείς μία ομο/τρανσφοβική συμπεριφορά μέσα στην τάξη σου.
  • Ένας μαθητής σου δέχεται ενδοσχολικό εκφοβισμό/ενδοσχολική βία (bullying) και θέλεις να παρέμβεις.
  • Μία μαθήτρια σου αντιμετωπίζεται ως “διαφορετική” από μία μερίδα του σχολείου και θέλεις να πάρεις θέση απέναντι σ’ αυτό.
  • Από τη θέση σου κρίνεις ότι χρειάζεται να ξεκινήσει ένας διάλογος για την ταυτότητα φύλου και τον σεξουαλικό προσανατολισμό.
  • Νιώθεις την ανάγκη να παρέμβεις στη ρητορική μίσους κάποιας ή κάποιου συναδέλφου.

#diplasou στην κοινωνία των πολιτών, όταν :

  • Ανήκετε σε κάποιον φορέα και ενδιαφέρεστε να ενημερωθείτε για θέματα σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου.
  • Εκπροσωπείτε κάποιον οργανισμό και ενδιαφέρεστε να συνεργαστούμε.
  • Ανήκετε σε μία οργάνωση και θέλετε να έχετε ενημέρωση για τις εκδηλώσεις και τις δράσεις μας.

Η οργανωτική και επιστημονική ομάδα του 11528-ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ ενθαρρύνει και επιδιώκει τη συνεργασία, την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας σε θέματα που αφορούν την ταυτότητα φύλου, την ομόφυλη συντροφικότητα και τον σεξουαλικό προσανατολισμό. Συμβάλει στην πρόληψη, στην παρέμβαση και στην καταπολέμηση των διακρίσεων, της ρητορικής μίσους, της ομοφοβίας/τρανσφοβίας, του κοινωνικού αποκλεισμού λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλου και της διακριτικής αποσιώπησης αυτών.

Σε κάθε τηλεφώνημα απαντούν αποκλειστικά εξειδικευμένες/οι ψυχολόγοι

Μπορείς να πάρεις τηλέφωνο όσες φορές χρειαστείς και να μας μιλήσεις ανοιχτά για οτιδήποτε σε απασχολεί.

Οι κλήσεις είναι εμπιστευτικές και ανώνυμες.
Θέλουμε να σε ακούσουμε και να σταθούμε #diplasou.

H Γραμμή είναι εύκολα προσβάσιμη σε ΑμεΑ/εμποδιζόμενα άτομα και μη αυτοεξυπηρετούμενα άτομα. Είμαστε δίπλα σε ανθρώπους τρίτης ηλικίας και όσους αντιμετωπίζουν θέματα ιδιωτικότητας, ανεξαρτησίας και δυσκολίας στη μετακίνηση.

Μπορείς να καλέσεις από σταθερό ή κινητό τηλέφωνο

Παρέχεται ακόμη η δυνατότητα επικοινωνίας μέσω διαδικτύου. Λογαριασμός skype: 11528 – ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ με το γνωστό λογότυπο, μπορείτε να μας αναζητήσετε με το όνομα diplasou.11528 ή με το email [email protected].

*Χρεώσεις: Κάθε κλήση από το σταθερό δίκτυο της Cosmote χρεώνεται με αστική χρονοχρέωση (0,18€/ λεπτό συμπεριλαμβανόμενου ΦΠΑ 24% και Τέλος Συνδρομητών Σταθερής Τηλεφωνίας 5%). Σε ό,τι αφορά στην χρέωση από το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας της Cosmote ανέρχεται σε 0,188€ / λεπτό συμπεριλαμβανόμενου ΦΠΑ 24% και Τέλος Κινητής Τηλεφωνίας 10%. Οι χρεώσεις για κάθε άλλον πάροχο σταθερής και κινητής τηλεφωνίας διαφέρουν και χρεώνονται σύμφωνο με τον εκάστοτε ισχύον τιμοκατάλογο. Μετά από επίσημο αίτημα, εξασφαλίστηκαν από την Vodafone Greece μηδενικές χρεώσεις προς τον πενταψήφιο αριθμό 11528, από αριθμούς καρτοσυμβολαίου κινητής, ή συμβολαίου κινητής και από καρτοκινητά Vodafone, ακόμη και χωρίς υπόλοιπο χρημάτων. Προσοχή, η παραπάνω δωρεάν δυνατότητα δεν ισχύει για τα συμβόλαια σταθερής τηλεφωνίας Vodafone.

Το 11528 ακολουθεί και λειτουργεί σύμφωνα με τις οδηγίες της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας για τα τρανς άτομα και τα άτομα εκτός δίπολου. Συγκεκριμένα:

1. Οι ψυχολόγοι κατανοούν ότι το φύλο είναι μια μη δυαδική κατασκευή που επιτρέπει ένα εύρος ταυτοτήτων φύλου και ότι η ταυτότητα φύλου ενός ατόμου μπορεί να μην συμφωνεί με το φύλο που αποδόθηκε στη γέννηση.
2. Οι ψυχολόγοι κατανοούν ότι η ταυτότητα φύλου και ο σεξουαλικός προσανατολισμός είναι διακριτές αλλά σχετιζόμενες έννοιες.
3. Οι ψυχολόγοι επιζητούν να κατανοήσουν τον τρόπο με τον οποίο η ταυτότητα φύλου τέμνεται με άλλες πολιτισμικές ταυτότητες των τρανς ατόμων.
4. Οι ψυχολόγοι είναι ενήμεροι για τον τρόπο με τον οποίο οι στάσεις και οι γνώσεις τους για την ταυτότητα και την έκφραση του φύλου μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα των υπηρεσιών απέναντι στα τρανς άτομα και τις οικογένειες τους.
5. Οι ψυχολόγοι αναγνωρίζουν πως το στίγμα, οι προκαταλήψεις, οι διακρίσεις και η βία επηρεάζουν την υγεία και την ευζωία των τρανς ατόμων.
6. Οι ψυχολόγοι προσπαθούν να αναγνωρίζουν την επίδραση των θεσμικών εμποδίων στις ζωές των τρανς ατόμων και να βοηθούν στην ανάπτυξη συνθηκών θετικών για τα τρανς άτομα.
7. Οι ψυχολόγοι κατανοούν την ανάγκη να προωθήσουν κοινωνική αλλαγή που μειώνει τις αρνητικές επιδράσεις του στίγματος στην ψυχική υγεία και την ευζωία των τρανς ατόμων.
8. Οι  ψυχολόγοι που δουλεύουν με νέα άτομα που εξερευνούν το φύλο ή είναι τρανς κατανοούν τις διαφορετικές αναπτυξιακές ανάγκες των παιδιών και των εφήβων, και ότι για κάποια άτομα η ταυτότητα αυτή μπορεί να αλλάξει.
9. Οι ψυχολόγοι προσπαθούν να κατανοούν τόσο τις ιδιαίτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα σε ηλικία τρανς άτομα όσο και την ψυχική ανθεκτικότητα που μπορεί να αναπτύξουν.
10. Οι ψυχολόγοι προσπαθούν να κατανοούν ότι τα θέματα ψυχικής υγείας μπορεί να σχετίζονται ή να μη σχετίζονται με την ταυτότητα φύλου ενός τρανς ατόμου και τις ψυχολογικές επιδράσεις του στρες που βιώνουν ως μειονοτική ομάδα.
11. Οι ψυχολόγοι αναγνωρίζουν ότι τα τρανς άτομα είναι πιο πιθανό να επιτύχουν θετικά αποτελέσματα στη ζωή τους, όταν έχουν κοινωνική υποστήριξη και υπηρεσίες που επιβεβαιώνουν την ταυτότητα φύλου τους.
12. Οι ψυχολόγοι προσπαθούν να κατανοούν τις επιδράσεις που έχουν οι αλλαγές στην ταυτότητα και την έκφραση φύλου στις ρομαντικές και σεξουαλικές σχέσεις των τρανς ατόμων.
13. Οι ψυχολόγοι επιζητούν να κατανοήσουν ότι η γονεϊκότητα και ο σχηματισμός οικογένειας στα τρανς άτομα μπορεί να πάρει πολλές μορφές.
14. Οι ψυχολόγοι αναγνωρίζουν ότι τα δυνατά οφέλη από μία διεπιστημονική προσέγγιση στην παροχή υπηρεσιών προς τα τρανς άτομα, και προσπαθούν να δουλεύουν συνεργατικά με άλλους παροχείς υπηρεσιών.
15. Οι ψυχολόγοι σέβονται τα δικαιώματα των τρανς ατόμων που συμμετέχουν σε έρευνες και προσπαθούν να παρουσιάζουν ακριβή αποτελέσματα και να αποφεύγουν λανθασμένη χρήση ή παρουσίαση αποτελεσμάτων.
16. Οι ψυχολόγοι επιζητούν να προετοιμάζουν εκπαιδευόμενους στην ψυχολογία ώστε να είναι επαρκής στη δουλειά τους με τρανς άτομα.

Αρμόδιοι φορείς υλοποίησης του Έργου:
Ομοφυλοφιλική και Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδος (ΟΛΚΕ)
& οι οργανώσεις «Θετική Φωνή», «Athens Pride» και «Thessaloniki Pride»

To “11528-ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ”  για την περίοδο 2021-2023 λειτουργεί χάρη στην ευγενική χορηγία της:

 

Με την ευγενική δωρεά του: 

 

Για την περίοδο 2015-2016 το “11528-ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ” λειτούργησε στο πλαίσιο του «Προγράμματος Καταπολέμησης των Διακρίσεων βάσει του Σεξουαλικού Προσανατολισμού και της Ταυτότητας Φύλου: Πρόληψη και Παρέμβαση» με χρηματοδότηση από την οργάνωση «αλληλεγγύη-SolidarityNow». Για την περίοδο 2017 – 2019 με χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Το Πρόγραμμα αυτό αποτέλεσε συνέχιση και εξέλιξη του προγράμματος “Ζούμε όπως κι εσύ”, που σχεδιάστηκε το 2011 και υλοποιήθηκε την περίοδο 2011-2013 από την Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων