Εκπαίδευση εθελοντριών & εθελοντών ψυχολόγων

Ολοκληρώθηκε η 1η φάση εκπαίδευσης της 1ης ομάδας εθελοντριών και εθελοντών ψυχολόγων της Γραμμής Ψυχολογικής Στήριξης 11528-ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ.

Την ευθύνη συντονισμού της εκπαίδευσης είχε η Αλεξάνδρα Βασιλείου PhD, επόπτρια και επιστημονική συνεργάτιδα του προγράμματος. Πλούσια ομάδα, ενεργητική η παρουσία όλων.

Η εκπαίδευση εστίασε στις παρακάτω θεματικές:

  • επιστημονική θέση της γραμμής Δίπλα Σου-11528 ως προς τα θέματα σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου
  • γραμμή Δίπλα Σου – 11528, τι είναι, ποιος ο στόχος, πως λειτουργεί
  • περιθωριοποίηση, πως βιώνεται, τι επίδραση έχει η θέση μειονότητας/ πλειονότητας, πως επηρεάζει τον τρόπο που σχετιζόμαστε
  • διαφοροποίηση σεξουαλικού προσανατολισμού από ταυτότητα φύλου (παρανοήσεις και παρερμηνείες)
  • θετικές κι αρνητικές στάσεις απέναντι στην ομοφυλοφιλία, διακύμανση, αναγνώριση κάθε στάσης, προσωπικός αναστοχασμός για την εμπειρία περιθωριοποίησης ανεξαρτήτως θέματος

Στο κλείσιμο της ημέρας η ομάδα μοιράστηκε την αίσθηση με την οποία φεύγει από την εκπαίδευση. Μερικές από τις απαντήσεις της ομάδας:

… με λιγότερο θυμό για τους άλλους (τους κακοποιητικούς), με περισσότερη κατανόηση …  ενίσχυση, γέμισα τις μπαταρίες μου, η δυνατότητα να συμμετέχω σε διάλογο έχει ηθική ικανοποίηση… Συνειδητοποιώ ότι ενώ ξέρω πολλά, έχω και να μάθω πολλά ακόμη!… έκθεση σε διαφορετικότητα, φεύγω με μορφές λόγου άλλων ανθρώπων που συνθέτουν κάτι πιο συλλογικό. Φεύγω με θετικό πρόσημο … κρατάω ότι δεν χρειάζεται ‘ευθεία γραμμή’ για να είμαι εδώ σήμερα [αναφορά σε άσκηση που κάναμε]… έδρασε ανακουφιστικά για μένα…  κρατάω την επιβεβαίωση ότι προκάλεσα τον εαυτό μου να μπω σε κάτι καινούργιο (ομάδα εθελοντών). Όμορφη πρόκληση! … συνειδητοποίησα οτι μπορώ να το κάνω [να εργαστώ στη γραμμή]. Θέλει λιγότερο από ότι φανταζόμουν (αλλιώς, όχι ποιοτικά)… πίστευα ότι ήρθα από επιθυμία για επαγγελματική διεύρυνση, αλλά είδα ότι αφορά εμένα … ήρθα χαρούμενη που η γραμμή μεγαλώνει, δεν με έχει απογοητεύσει, φεύγω πιο αισιόδοξη γιατί βλέπω τα άτομα που τράβηξε εδώ, είστε όλοι εξαιρετικοί … φεύγω με τη σχέση που χτίζεται γύρω από αυτό το χώρο, υπάρχει μεγάλη ανάγκη … πόσο χώρο έχουμε ακόμη να δημιουργήσουμε για να συνθέτουμε με διαφορετικές φωνές … αγγίχτηκαν και ερωτήματα για το επάγγελμα μου, που δεν περίμενα να απαντηθούν… καλή ευκαιρία να αλλάξουμε παγιωμένες απόψεις και αντιλήψεις… ήρθα με κάλεσμα ως ψυχολόγος, αλλά εδώ ήρθαμε κοντά ως άνθρωποι… η γραμμή στηρίζεται σε ανθρώπινες αξίες, ενδυνάμωση και στήριξη.

Η εκπαίδευση φιλοξενήθηκε στον υπέροχο χώρο του Processwork Hub.