Σταθερά βήματα Ανάτασης & Υπερηφάνειας
από το “ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ” γι’ αυτή τη δύσκολη εβδομάδα
Όπως κι αν νιώθεις μετά την επίθεση στο Ορλάντο να θυμάσαι ότι δεν είσαι μόνη/μόνος. Το πρωί της 12ης Ιουνίου 2016, ξυπνήσαμε με το hype από το Φεστιβάλ Yπερηφάνειας της Αθήνας και το Party που ακολούθησε, αλλά δυστυχώς προσγειωθήκαμε απότομα από τα νέα που έφτασαν σχετικά με το Pulse Nightclub του Ορλάντο. Τα social media γέμισαν με ειδήσεις και ιστορίες σχετικά με την τραγωδία της πολύνεκρης επίθεσης κατά των LGBTQI+ νέων που διασκέδαζαν το προηγούμενο βράδυ, όπως κι εμείς.
Μπροστά σε αυτή τη μαζική εγκληματική πράξη, τη χειρότερη στη νεότερη ιστορία των Η.Π.Α., αντιμέτωπη/αντιμέτωπος με αυτό το έγκλημα μίσους και τρομοκρατίας πιθανόν να αισθάνεσαι ακόμη το στομάχι σου σφιγμένο, να μην μπορείς να πάρεις ανάσα και να νιώθεις μουδιασμένη/ος, ματαιωμένη/ος και παγωμένη/ος.
Μπορεί να νιώθεις έντονο θυμό, να βρίσκεσαι σε κατάσταση σοκ, να σε έχει καταβάλει ο φόβος και το άγχος ή ακόμη και να ένιωσες ότι δεν σε άγγιξε το γεγονός αυτό. Ό,τι κι αν αισθάνεσαι να ξέρεις ότι είναι σεβαστό κι αληθινό. Όλα αυτά τα συναισθήματα που αναδύονται τέτοιες κρίσιμες στιγμές αποτελούν μία φυσική αντίδραση του οργανισμού μας, που ενεργοποιείται σε συνθήκες βίας, έντονου στρες και απειλής (fight or flight).
Με την κοινή ανάγκη να ελαφρύνουμε αυτό το συναισθηματικό βάρος και να το μοιραστούμε σκεφτήκαμε τα παρακάτω σταθερά βήματα ανάτασης και υπερηφάνειας γι’ αυτή τη δύσκολη εβδομάδα:
- Αποδέξου τα συναισθήματά σου.
Κάθε συναίσθημα έχει το δικό του λόγο ύπαρξης και τη δική του θέση μέσα σου. Επέτρεψε στον εαυτό σου να νιώσει το συναίσθημά που έρχεται σήμερα, αύριο, αυτή την εβδομάδα. Δώσε τον χώρο στο συναίσθημά σου να κάνει τον κύκλο του με ασφάλεια.
- Μην απομονώνεσαι.
Έλα σε επαφή με αγαπημένα σου πρόσωπα, μείνε δίπλα σε ανθρώπους που σε κάνουν να αισθάνεσαι όμορφα, προστατευμένα και με ασφάλεια. Μείνε συνδεδεμένη/ος με τις οργανώσεις της κοινότητας, ακόμη κι αν αυτό μπορεί να γίνει από το τηλέφωνο, τα social media ή το μέσον που επιλέγεις. Μοιράσου με άλλα άτομα τα συναισθήματα και τις σκέψεις σου.
- Κλείσε την τηλεόραση. Μπλόκαρε τις ειδήσεις.
Συχνά τα νέα μας κακοποιούν δευτερογενώς απλά και μόνο προβάλοντας ξανά και ξανά το εκάστοτε γεγονός, επιτείνοντας την επιβαρυμένη ατμόσφαιρα. Εξέτασε πόσες ειδήσεις και παρασκήνιο αντέχεις και έλεγξε τι θα δεις και πόσο θα το δεις πριν ακόμη νιώσεις ότι είναι too much για σένα.
- Φροντίσε τον εαυτό σου.
Κάνε αυτό που σε βοηθάει να χαλαρώσεις: φτιάξε το αγαπημένο σου φαγητό, πήγαινε για έναν περίπατο στον ήλιο, κάνε μία βόλτα στη θάλασσα, φρόντισε τα λουλούδια σου, κάνε κάτι δημιουργικό, έλα κοντά στη φύση, βάλε να δεις μία ταινία, άκου μουσική, κάνε την γυμναστική σου, διατήρησε το καθημερινό σου πρόγραμμα. Κάνε αυτό που ξέρεις ότι σε βοηθάει να αισθανθείς καλά.
- Πάρε θέση…
…τόσο όσο μπορείς. Η συμβολή σου και η δράση σου μετρά: γίνε εθελόντρια/ντής, οργάνωσε μία παρέμβαση ευαισθητοποιώντας τον κόσμο ή κάνε μία δωρεά. Κάθε μικρή ή μεγάλη πράξη έχει σημασία.
- Ζήτα βοήθεια.
Επέτρεψε σε εκείνες/ους που νοιάζονται για σένα να σε βοηθήσουν. Βγες με τις φίλες και τους φίλους σου, μίλησε με κάποια/ον επαγγελματία ψυχικής υγείας. Κάλεσε σε εμάς, στο 11528, την τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής στήριξης που είναι ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ και δίπλα στην οικογένειά σου και στην/στον εκπαιδευτικό. Οι εξειδικευμένες/οι ψυχολόγοι μας είναι εδώ για να σε ακούσουν εμπιστευτικά, ανώνυμα και χωρίς να σε κρίνουν.
- Δώσε βοήθεια.
Αν γνωρίζεις κάποιο πρόσωπο που χρειάζεται στήριξη, συμβουλευτική ή απλά κάποια/ον για να μιλήσει και να την/τον ακούσει προώθησέ της/του αυτό που μόλις διάβασες και δώσ’ της/του να καλέσει στον αριθμό 11528-ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ.
#diplasou